1.Зэс аяга, таваг, сав суулганд хонуулсан ус зэс агуулж, түүнийг ууснаар хүний биеийн булчингийн системийг бэхжүүлнэ.
2.Зэс нь эрдэс тогтоох, нян бактерийг устгах нөлөөтэй байдаг.
3.Мөн эрдэс давсны солилцоог идэвхжүүлж, нойргүйдлийг багасган, төв мэдрэлийн системийг сайжруулан цусан дахь инсулины үйлчилгээ, цагаан эсийн үйл ажиллагааг дээшлүүлдэг аж.
4.Зэсийг хөхний үрэвсэл, хатуурал, умайн хоргүй хавдар тэргүүтнийг эмчлэх зорилгоор тухайн газар тавьж хэрэглэнэ.
5.Зэс эдлэл нь нуруу бөөр, эмэгтэйчүүдийн савны өвчлөл, түрүү булчирхай, ууц нурууны зөөлөн эдийн гэмтэл, доргилтоос, элэг цөс ходоод, уушгины өвчлөл сүрьеэ, хатгаа, үе мөчний өвчлөлийг анагаах увидастай.
6.Мэс заслын дараах үеийн шархлаан дээр зэс тавьж боовол нягтрал нэвчдэс нь арилна.
Зэс нь зарим хоол хүнсэнд агуулагддаг.
1.Элэг,мах,далайн хүнс, цацагт хяруулын мах
2.Вандуй, сармис
3.Авакодо
4.Эрдэнэ шишийн гурил, улаан буудайн хивэг, овъёос, арвай
5.Бүйлс, самарт их хэмжээгээр агуулагддаг байна.
Зэс эрдэнэ нь эрчим хүчний хэмжээг бууруулдаг тул улс орны эдийн засагт ихээхэн үр өгөөжтэй юм.